choose language: english

Praktični savjeti

Ovdje možete pronaći neke praktične savjete koji će vam zasigurno olakšati upotrebu uređaja koji ste nabavili bilo od nas ili bilo kojeg drugog pružatelja sličnih usluga.
Ono što možete pronaći na ovoj stranici sigurno će produžiti vijek trajanja vašeg uređaja.

Klima uređaji – Na vrelim ljetnim temperaturama, iznad 30°C imamo osjećaj da jedino u klimatiziranim prostorima možemo odahnuti, međutim koliko korisni, ukoliko se redovno ne održavaju, klima uređaji mogu biti i štetni pa čak i opasni po zdravlje. Stoga se preporučuje da, pored čestog (mjesečno ili sedmično) pranja filtera svako dvije ili tri godine je potrebno izvršiti i detaljno čišćenje i dezinfekciju unutrašnje jedinice klima uređaja.
Iz dosadašnjeg iskustva korisnicima klima uređaja možemo skrenuti pažnju, da prije pozivanja servisa, provjere dali su filteri na klima uređaju čisti i da li na utičnici na koju je priključen uređaj imamo električnu energiju.

Klima uređaji – Pored funkcije hlađenja moderni klima uređaji imaju i funkciju grijanja, koja je kod standarnih uređaja u direktnoj zavisnosti od vanjske temperature. Kako vanjska teperatura opada, tako opada i grijna moć klima uređaja, tako da kada se vanjska temperatura spusti ispod 0°C standarni klima uređaj (kompresor sa fiksnim brojem obrataja) imaju vrlo slabu moć grijanja. Zbog toga savjetujemo da, ukoliko se želite i grijati klima uređajem, razmislite o kupovini INVERTER klima uređaja čija je cjena skuplja, ali dobijate uređaj koji može raditi, zavisno od proizvođača, i do -15°C vanjske temperature, uređaj koji troši i do 15% manje električne energije te uređaj koji je tiši od standardnog klima uređaja.

Rashladne komore - Kako na ljetnim temperturama rashladni agregati rade u ekstremnim uslovima, često dolazi do kvarova, uglavnom zbog prljavog i začepljenog kondenzatora na rashladnom agregatu.

Stoga vam savjetujemo da, pogotovo u ljetnom periodu, kondenzator provjeravate i po potrebi očistite. Takodje Vas savjetujemo da izvršite redovan proljetni i jesnski servisni pregled rashladne komore, kako bi što spremniji ušli u ljeto i zimu.

Korisni linkovi

Pogledajte neke od linkova koji vam mogu biti od koristi prilikom izbora klimatizacijskog ili ventilacijskog uređaja.


U svrhu unapređivanja kvaliteta naših proizvoda i usluga smo se odlučili na uvođenje Sistema za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008, koga smo implementirali  u septembru 2009. godine

 


pogledajte neke od linkova koji vam
mogu biti od koristi prolikom izbora
klimatizacijskog uređaja

 


Uprava - Vrapčići bb, 88000 Mostar, BiH
Maloprodaja - Husnije Repca 13
Uprava i servis: +387 (0) 36 575-130,
Fax: +387 (0) 36 554-666
Maloprodaja: +387 (0) 36 580-640
Dezurni serviser: +387 (0) 61 142-809
E-mail: info@frigoterm.ba